Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe risotto z czosnkiem niedźwiedzim i serem dziugas. Wiosna na talerzu......
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1790
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8341
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 740
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253323
Polecam.
Odsłon: 1430
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1790
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8341
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 740
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253323
Polecam.
Odsłon: 1430
Składniki
W garnku rozgrzać pół łyżki masła i łyżkę oliwy. Szalotkę drobno posiekać, wrzucić do garnka, podsmażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn.
Następnie wlewać po około pół szklanki bulionu, mieszając między kolejnymi porcjami, aż prawie się wchłonie. Gotować na małym ogniu do wykorzystania całego bulionu.
Połowę sera zetrzeć na tarce, z reszty zrobić płatki, używając obieraczki do warzyw.
Gdy cały płyn zostanie zużyty, do ryżu dodać resztę masła, starty ser i z grubsza posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane płatkami sera, skropione pozostałą oliwą.