Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe risotto z czosnkiem niedźwiedzim i serem dziugas. Wiosna na talerzu......
Szybka i smaczna
Odsłon: 13880
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 35
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10223
Szybka i smaczna
Odsłon: 13880
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 35
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10223
Składniki
W garnku rozgrzać pół łyżki masła i łyżkę oliwy. Szalotkę drobno posiekać, wrzucić do garnka, podsmażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn.
Następnie wlewać po około pół szklanki bulionu, mieszając między kolejnymi porcjami, aż prawie się wchłonie. Gotować na małym ogniu do wykorzystania całego bulionu.
Połowę sera zetrzeć na tarce, z reszty zrobić płatki, używając obieraczki do warzyw.
Gdy cały płyn zostanie zużyty, do ryżu dodać resztę masła, starty ser i z grubsza posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane płatkami sera, skropione pozostałą oliwą.