Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe risotto z czosnkiem niedźwiedzim i serem dziugas. Wiosna na talerzu......
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 121
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22320
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 152
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 121
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22320
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 152
Składniki
W garnku rozgrzać pół łyżki masła i łyżkę oliwy. Szalotkę drobno posiekać, wrzucić do garnka, podsmażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn.
Następnie wlewać po około pół szklanki bulionu, mieszając między kolejnymi porcjami, aż prawie się wchłonie. Gotować na małym ogniu do wykorzystania całego bulionu.
Połowę sera zetrzeć na tarce, z reszty zrobić płatki, używając obieraczki do warzyw.
Gdy cały płyn zostanie zużyty, do ryżu dodać resztę masła, starty ser i z grubsza posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane płatkami sera, skropione pozostałą oliwą.