Risotto jest jednym z naszych ulubionych dań, a skoro w maju króluje parząca piękność – przygotowałam risotto z pokrzywami i zielonym groszkiem.
Risotto z pokrzywami i groszkiem
Składniki
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 220 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
- skórka otarta z 1 cytryny + około 1 łyżki soku
- 800-850 ml bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki mrożonego groszku (około 150 g)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- około 100 g młodych listków pokrzywy – dwie duże garście
- łyżka świeżego masła
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżo startego sera pecorino, parmezanu lub podobnego
Składniki
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 220 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
- skórka otarta z 1 cytryny + około 1 łyżki soku
- 800-850 ml bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki mrożonego groszku (około 150 g)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- około 100 g młodych listków pokrzywy – dwie duże garście
- łyżka świeżego masła
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżo startego sera pecorino, parmezanu lub podobnego

Etapy przygotowania
Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, by cały czas był gorący. Cebulę (szalotkę) poszatkuj w drobną kosteczkę, posiekaj także lub zmiażdż ząbek czosnku. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej cebulę z czosnkiem (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodaj ryż oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

Dodaj 2 chochelki bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając. W międzyczasie dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj listki pokrzywy.

Po ok. 15 minutach gotowania sprawdź stopień ugotowania ryżu (ma być lekko miękki, jednak nie rozgotowany). Dodaj groszek i wino, wymieszaj i po około 2-3 minutach, gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, a ziarna wchłoną wino (zazwyczaj po około 18 minutach), zdejmij rondel z ognia. Dodaj poszatkowane pokrzywy, surowe, świeże masło, starty ser oraz odrobinę soku z cytryny dla zaostrzenia smaku.

Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie – w razie potrzeby – solą. Przed podaniem dodatkowo możesz posypać startym serem pecorino (parmezanem).

Risotto z pokrzywami (jak i każde inne) powinno odpocząć 2-3 minuty, ale zaraz potem trzeba je podać. Złota zasada głosi, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie. Gdyby po posiłku zostało Ci trochę niezjedzonej potrawy – nie martw się, nic się nie zmarnuje. Zawsze możesz następnego dnia zrobić pyszne kotleciki z risotto z młodą pokrzywą. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5625

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 937

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 241

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27666
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 67
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5625

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 937

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 241

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27666
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 67



Składniki
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 220 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
- skórka otarta z 1 cytryny + około 1 łyżki soku
- 800-850 ml bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki mrożonego groszku (około 150 g)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- około 100 g młodych listków pokrzywy – dwie duże garście
- łyżka świeżego masła
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżo startego sera pecorino, parmezanu lub podobnego
Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, by cały czas był gorący. Cebulę (szalotkę) poszatkuj w drobną kosteczkę, posiekaj także lub zmiażdż ząbek czosnku. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej cebulę z czosnkiem (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodaj ryż oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Dodaj 2 chochelki bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając. W międzyczasie dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj listki pokrzywy.
Po ok. 15 minutach gotowania sprawdź stopień ugotowania ryżu (ma być lekko miękki, jednak nie rozgotowany). Dodaj groszek i wino, wymieszaj i po około 2-3 minutach, gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, a ziarna wchłoną wino (zazwyczaj po około 18 minutach), zdejmij rondel z ognia. Dodaj poszatkowane pokrzywy, surowe, świeże masło, starty ser oraz odrobinę soku z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie – w razie potrzeby – solą. Przed podaniem dodatkowo możesz posypać startym serem pecorino (parmezanem).
Risotto z pokrzywami (jak i każde inne) powinno odpocząć 2-3 minuty, ale zaraz potem trzeba je podać. Złota zasada głosi, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie. Gdyby po posiłku zostało Ci trochę niezjedzonej potrawy – nie martw się, nic się nie zmarnuje. Zawsze możesz następnego dnia zrobić pyszne kotleciki z risotto z młodą pokrzywą. Smacznego!