Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy obiadek ;-)
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 179
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 86
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 101
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 68
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 179
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 86
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 101
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 68
Składniki
Roladka drobiowa : Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż na połowę i cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy do smaku. Serek ucieramy z masłem , powstałą masą smarujemy mięso, układamy na nie brokuł i zawijamy w rulon. Owijamy folią aluminiową na "cukierek" i brzegi związujemy nitką. Przygotowane rolady wkładamy do garnka z gotującą się wodą przyprawioną kucharkiem i solą z dodatkiem zieleniny. Roladki gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny.
Nudelki : Ugotowane ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, oddzielamy 1/4 całości ziemniaków i zastępujemy je mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtka, jajko, masło oraz 1-2 łyżki koperku lub lub wrzącego soku z pokrzywy albo szpinaku (polecam sok). Wyrabiamy wszystkie składniki na gładką masę , formujemy maleńkie kluseczki i wrzucamy małymi partiami do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową na miskę.
Sos serowy : W rondelku gotujemy śmietankę kremówkę, dodajemy serki topione i masło, gotujemy mieszając na bardzo wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy do smaku, można dodać posiekany koperek lub trochę chrzanu.
Sałata : Sałatę płuczemy i dzielimy na kawałki, dodajemy jogurt, pokrojony ogórek,pomidor, rzodkiewkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.