Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na roladę pełną smaków i aromatów z mocno kolorowym wnętrzem warzywnio - pieczarkowym. Mięso jest miękkie i delikatne, a środek bardzo soczysty, pełen różnych nut smakowych.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 577
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1792
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22055
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 577
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1792
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22055
Składniki
Cebulę, paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki oraz siekamy pietruszkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na odrobinie oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki i startą marchewkę. Wszystko smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną, a woda odparuje. Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy podstawę mięsną. Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. * w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych
Kolejny etap to zawijanie rolady. Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.
Na mięsie układamy podsmażone warzywa i pieczarki oraz posypujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.
Roladę zawijamy przy pomocy foli spożywczej.
Boki rolady zamykamy podstawą mięsną.
Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki. * oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami, ** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny. Rolada świetnie smakuje z sosem pieczarkowym. Życzę smacznego! :) **WSKAZÓWKA**: Aby farsz w środku był "stabilny", w momencie przygotowywania go na patelni, musimy pamiętać o odpowiednim zredukowaniu wody, którą "puszczają" podsmażane warzywa i pieczarki. Dla 100 % pewności do farszu możemy dodać stary ser żółty lub wymieszać go z jajkiem.