Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z kolorowym wnętrzem

Przepis dnia 2014-09-27
Rolada z kolorowym wnętrzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 44390

Przepis na roladę pełną smaków i aromatów z mocno kolorowym wnętrzem warzywnio - pieczarkowym. Mięso jest miękkie i delikatne, a środek bardzo soczysty, pełen różnych nut smakowych.

Składniki

  • PODSTAWA MIĘSNA:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 biała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • namoczona w mleku kajzerka lub wafle ryżowe (w wersji bez glutenu)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sos sojowy (słodki)
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia cebulki)
  • FARSZ:
  • 1 cebula biała
  • 2 marchewki
  • 6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę, paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki oraz siekamy pietruszkę.

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. Na odrobinie oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki i startą marchewkę. Wszystko smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną, a woda odparuje.

    Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Następnie przygotowujemy podstawę mięsną.

    Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

    * w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych

  4. Kolejny etap to zawijanie rolady.

    Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.

  5. Na mięsie układamy podsmażone warzywa i pieczarki oraz posypujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.

  6. Roladę zawijamy przy pomocy foli spożywczej.

  7. Boki rolady zamykamy podstawą mięsną.

  8. Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki.

    * oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami,

    ** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą.

    Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny.

    Rolada świetnie smakuje z sosem pieczarkowym.

    Życzę smacznego! :)

    **WSKAZÓWKA**:

    Aby farsz w środku był "stabilny", w momencie przygotowywania go na patelni, musimy pamiętać o odpowiednim zredukowaniu wody, którą "puszczają" podsmażane warzywa i pieczarki.
    Dla 100 % pewności do farszu możemy dodać stary ser żółty lub wymieszać go z jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 września 2014 Wspaniała rzecz i jaka kolorowa, czapka z głowy przed Tobą. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 25 września 2014 O jejku!! jakie ty masz pomysły no jestem pod wielkim wrażeniem ,pierwszy raz widzę taką roladę
Prezentuje się wspaniale ,kusi wyglądem ale i w smaku jest na pewno bardzo smaczna .Podziwiam ,podziwiam i jeszcze raz podziwiam .Pozdrawiam milutko
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 września 2014 Twoja rolada, z takim farszem musi smakować wyśmienicie, gratuluję pomysłu! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 24 września 2014 świetny pomysł :-) rolada nadziana całą masą pyszności, cudnie i apetycznie wygląda :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 września 2014 bardzo ciekawy przepis, a rolada wygląda super apetycznie :-), mam tylko pytanie, czy do mięsa w trakcie wyrabiania dodać jajko?, czy nie jest to konieczne. Z pewnością wypróbuję Twoją roladę, opis jest bardzo dokładny, a zdjęcia kolejnych etapów pomogą mi zrobić taką roladę :-). Gratulacje i pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń