Przepis na roladę pełną smaków i aromatów z mocno kolorowym wnętrzem warzywnio - pieczarkowym. Mięso jest miękkie i delikatne, a środek bardzo soczysty, pełen różnych nut smakowych.
Rolada z kolorowym wnętrzem
Składniki
- PODSTAWA MIĘSNA:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 biała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- namoczona w mleku kajzerka lub wafle ryżowe (w wersji bez glutenu)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos sojowy (słodki)
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia cebulki)
- FARSZ:
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Składniki
- PODSTAWA MIĘSNA:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 biała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- namoczona w mleku kajzerka lub wafle ryżowe (w wersji bez glutenu)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos sojowy (słodki)
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia cebulki)
- FARSZ:
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy

Etapy przygotowania
Cebulę, paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki oraz siekamy pietruszkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na odrobinie oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki i startą marchewkę. Wszystko smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną, a woda odparuje. Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie przygotowujemy podstawę mięsną. Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. * w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych

Kolejny etap to zawijanie rolady. Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.

Na mięsie układamy podsmażone warzywa i pieczarki oraz posypujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.

Roladę zawijamy przy pomocy foli spożywczej.

Boki rolady zamykamy podstawą mięsną.

Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki. * oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami, ** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny. Rolada świetnie smakuje z sosem pieczarkowym. Życzę smacznego! :) **WSKAZÓWKA**: Aby farsz w środku był "stabilny", w momencie przygotowywania go na patelni, musimy pamiętać o odpowiednim zredukowaniu wody, którą "puszczają" podsmażane warzywa i pieczarki. Dla 100 % pewności do farszu możemy dodać stary ser żółty lub wymieszać go z jajkiem.

Przepis w Waszym wykonaniu (21)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138



Składniki
- PODSTAWA MIĘSNA:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 biała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- namoczona w mleku kajzerka lub wafle ryżowe (w wersji bez glutenu)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos sojowy (słodki)
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia cebulki)
- FARSZ:
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Cebulę, paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki oraz siekamy pietruszkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na odrobinie oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki i startą marchewkę. Wszystko smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną, a woda odparuje. Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy podstawę mięsną. Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. * w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych
Kolejny etap to zawijanie rolady. Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.
Na mięsie układamy podsmażone warzywa i pieczarki oraz posypujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.
Roladę zawijamy przy pomocy foli spożywczej.
Boki rolady zamykamy podstawą mięsną.
Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki. * oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami, ** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny. Rolada świetnie smakuje z sosem pieczarkowym. Życzę smacznego! :) **WSKAZÓWKA**: Aby farsz w środku był "stabilny", w momencie przygotowywania go na patelni, musimy pamiętać o odpowiednim zredukowaniu wody, którą "puszczają" podsmażane warzywa i pieczarki. Dla 100 % pewności do farszu możemy dodać stary ser żółty lub wymieszać go z jajkiem.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
Serdecznie dziękuję i również pozdrawiam :)
O jejku!! jakie ty masz pomysły no jestem pod wielkim wrażeniem ,pierwszy raz widzę taką roladę Prezentuje się wspaniale ,kusi wyglądem ale i w smaku jest na pewno bardzo smaczna .Podziwiam ,podziwiam i jeszcze raz podziwiam .Pozdrawiam milutko
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję i pozdrawiam :)