Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladka wieprzowa podana z kluskami śląskimi, sosem i surówką z białej rzodkwi.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 484
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5637
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2896
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 484
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5637
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2896
Składniki
Surówka z białej rzodkwi: Składniki: biała rzodkiew 1 szt sól śmietana gęsta Wykonanie: Rzodkiew obieramy, trzemy przez większe oczka, dodajemy sól do smaku i łyżkę gęstej śmietany. Mieszamy.
Kluski śląskie: Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, studzimy i ostudzone przeciskamy przez praskę. Wyrabiamy ręcznie ciasto z ziemniaków. Ziemniaki umieszczamy w większej misie, równamy. Ciasto dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy na bok a wolne miejsce po tej części ciasta zapełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie wszystkie cztery części wraz z mąką na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy takiej jakie powinny być kluski. Tniemy nożem w 4 centymetrowe kawałki, w dłoniach formujemy kulki, robimy w środku dziurkę palcem. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy łyżką cedzakową kluski i gotujemy je 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluski nakładamy na talerz.
Wykonanie roladek: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry. Każdy plaster solimy, pieprzymy, smarujemy cienko musztardą. Na każdy tak przygotowany plaster układamy na środek pół plaster cebuli, pasek kiszonego ogórka, pasek wędzonego boczku i sera żółtego. Każdy plaster mięsa zwijamy w roladkę, i zabezpieczamy wykałaczkami żeby się nie rozwinęły. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem. Zrazy obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W garnczku nastawiamy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się warzywnego wywaru wkładamy usmażone zrazy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i zabielamy go śmietaną. Gotowe zrazy podajemy z kluskami śląskimi i surówką z białej rzodkwi. Smacznego!!!