Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladka wieprzowa podana z kluskami śląskimi, sosem i surówką z białej rzodkwi.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117668
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8190
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3054
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1879
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1432
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117668
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8190
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3054
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1879
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1432
Składniki
Surówka z białej rzodkwi: Składniki: biała rzodkiew 1 szt sól śmietana gęsta Wykonanie: Rzodkiew obieramy, trzemy przez większe oczka, dodajemy sól do smaku i łyżkę gęstej śmietany. Mieszamy.
Kluski śląskie: Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, studzimy i ostudzone przeciskamy przez praskę. Wyrabiamy ręcznie ciasto z ziemniaków. Ziemniaki umieszczamy w większej misie, równamy. Ciasto dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy na bok a wolne miejsce po tej części ciasta zapełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie wszystkie cztery części wraz z mąką na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy takiej jakie powinny być kluski. Tniemy nożem w 4 centymetrowe kawałki, w dłoniach formujemy kulki, robimy w środku dziurkę palcem. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy łyżką cedzakową kluski i gotujemy je 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluski nakładamy na talerz.
Wykonanie roladek: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry. Każdy plaster solimy, pieprzymy, smarujemy cienko musztardą. Na każdy tak przygotowany plaster układamy na środek pół plaster cebuli, pasek kiszonego ogórka, pasek wędzonego boczku i sera żółtego. Każdy plaster mięsa zwijamy w roladkę, i zabezpieczamy wykałaczkami żeby się nie rozwinęły. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem. Zrazy obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W garnczku nastawiamy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się warzywnego wywaru wkładamy usmażone zrazy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i zabielamy go śmietaną. Gotowe zrazy podajemy z kluskami śląskimi i surówką z białej rzodkwi. Smacznego!!!