Zachęcam do zrobienia panierki z ziemniaków, smak jest idealny do połączenia z kurczakiem. Panierka po usmażenia jest chrupiąca i smakuję jak frytki.
Roladki Pompejki
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- Cebula
- 15 dag pieczarek
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Papryka czerwona
- 10 dag sera żółtego
- 5 ziemniaków
- 2 jajka
- Mąka pszenna do panierki
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- Cebula
- 15 dag pieczarek
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Papryka czerwona
- 10 dag sera żółtego
- 5 ziemniaków
- 2 jajka
- Mąka pszenna do panierki

Etapy przygotowania
1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone i oczyszczone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Przekładamy do grzybów.

5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z pieczarkami.

6. Farsz układamy na każdym kawałku mięsa i zwijamy w roladki.

7. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach, delikatnie odciskamy sok.

8. Jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelcem.

9. Mąkę wsypujemy do osobnego naczynia.

10. Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i obtaczamy w startych ziemniakach.

11. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

12. Kotlety gotowe. 13. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5804

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1195
Ostatnio komentowane przepisy

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5804

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1195



Składniki
- 2 filety z kurczaka
- Cebula
- 15 dag pieczarek
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Papryka czerwona
- 10 dag sera żółtego
- 5 ziemniaków
- 2 jajka
- Mąka pszenna do panierki
1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone i oczyszczone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Przekładamy do grzybów.
5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z pieczarkami.
6. Farsz układamy na każdym kawałku mięsa i zwijamy w roladki.
7. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach, delikatnie odciskamy sok.
8. Jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelcem.
9. Mąkę wsypujemy do osobnego naczynia.
10. Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i obtaczamy w startych ziemniakach.
11. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
12. Kotlety gotowe. 13. Smacznego.