Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki schabowe po wiejsku to ukłon w stronę tradycyjnej, polskiej kuchni. Charakterny smak pieczarek łączy się z cebulą i kremowością szwajcarskiego sera. Chrupiący boczek dodaje wyjątkowego charakteru. Podane z aksamitnym purée ziemniaczanym i warzywami gotowanymi na parze tworzą bogate danie idealne na rodzinny obiad.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1792
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22043
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1792
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22043
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, odetnij części z ziemią i pokrój w półplasterki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj pieczarki i posól. Smaż na średnim ogniu, aż wytworzony z grzybów płyn odparuje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Aby podkręcić smak farszu, możesz dodać szczyptę pieprzu ziołowego, ząbek czosnku lub nieco posiekanej natki pietruszki. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia. Ser pokrój w długie, cienkie paski.
Schab pokrój na plastry, włóż do woreczka foliowego i rozbij tłuczkiem jak na kotlety. Natrzyj solą i czarnym pieprzem z obydwu stron. Po czym wyłóż pieczarkowy farsz na każdy płat wieprzowiny i ułóż paski sera. Mocno zwiń mięso w roladki, następnie owiń je plasterkami boczku i w razie potrzeby przekłuj wykałaczką. Roladki przełóż do rękawa do pieczenia, ułóż w foremce do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby boczek stał się bardziej rumiany i chrupiący.
Roladki schabowe po wiejsku podawaj z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami. Możesz polać jasnym sosem i posypać świeżym koperkiem.