Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki schabowe po wiejsku to ukłon w stronę tradycyjnej, polskiej kuchni. Charakterny smak pieczarek łączy się z cebulą i kremowością szwajcarskiego sera. Chrupiący boczek dodaje wyjątkowego charakteru. Podane z aksamitnym purée ziemniaczanym i warzywami gotowanymi na parze tworzą bogate danie idealne na rodzinny obiad.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8037
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4519
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8037
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4519
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 529
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, odetnij części z ziemią i pokrój w półplasterki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj pieczarki i posól. Smaż na średnim ogniu, aż wytworzony z grzybów płyn odparuje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Aby podkręcić smak farszu, możesz dodać szczyptę pieprzu ziołowego, ząbek czosnku lub nieco posiekanej natki pietruszki. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia. Ser pokrój w długie, cienkie paski.
Schab pokrój na plastry, włóż do woreczka foliowego i rozbij tłuczkiem jak na kotlety. Natrzyj solą i czarnym pieprzem z obydwu stron. Po czym wyłóż pieczarkowy farsz na każdy płat wieprzowiny i ułóż paski sera. Mocno zwiń mięso w roladki, następnie owiń je plasterkami boczku i w razie potrzeby przekłuj wykałaczką. Roladki przełóż do rękawa do pieczenia, ułóż w foremce do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby boczek stał się bardziej rumiany i chrupiący.
Roladki schabowe po wiejsku podawaj z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami. Możesz polać jasnym sosem i posypać świeżym koperkiem.