Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wieprzowe z pieczarkami

Roladki wieprzowe z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 503

Roladki z mięsa wieprzowego nadziewane pieczarkami, marchewką i kiszonym ogórkiem są rewelacyjne. Podane z kluskami, sosem i modrą kapustą to pyszne danie obiadowe. Roladki można podawać z dowolnym sosem i surówką.

Składniki

  • kotlety schabowe 5 sztuk
  • pieczarki 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • ogórek kiszony 1 sztuka
  • marchewka 0,5 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • sos:
  • Liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie całe 4-5 sztuki
  • kostka rosołowa 0,5 sztuki
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • papryka mielona 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • smalec wieprzowy 5 dag
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladki wieprzowe z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane w pół plasterki pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.

  2. Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa włożyć porcję pieczarek, ułożyć słupek marchewki i ogórka, zwinąć w roladki, zawiązać nitką kuchenną.

  3. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Rumiane roladki przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele i kostkę rosołową, dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć w ciepłe miejsce.

    Sos:
    Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z wywarem z mięsa, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez sito. Z roladek przed podaniem usunąć nici.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń