Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry wędzonego boczku. Ich środek wypełnia ser mozzarella oraz duszony na maśle śmietankowy szpinak baby. Roladki są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne. Głębi smaku dodaje im czosnek, musztarda dijon oraz świeży rozmaryn. Możemy serwować je w klasycznym zestawianiu obiadowym lub jako posiłek odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 938
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 938
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy liście szpinaku zwiędną, wlewamy śmietankę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dusimy przez chwilę. Zawartość studzimy.
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a z jednej strony smarujemy je musztardą dijon.
Stronę posmarowaną musztardą obsypujemy startym serem mozzarella, a na nim układamy ostudzony szpinak i zawijamy. Każdą roladkę owijamy plastrami boczku, a boki spinamy wykałaczkami.
Uformowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je odrobiną tłuszczu: - na diecie keto używamy masła, smalcu lub oliwy z oliwek; - w zwykłej diecie świetnie sprawdzi się olej rzepakowy. Wierzch każdej roladki oprószamy suszonym czosnkiem oraz kawałkami świeżego rozmarynu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 30 minut (na 5 minut przez końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg).
W zwykłej diecie możemy podać je w klasycznym zestawieniu obiadowym. W diecie keto możemy serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki.
Roladki świetnie smakują także z dodatkiem lekkich sosów. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub jogurtowy.