Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedna z najbardziej popularnych potraw na Kubie. Ropa vieja po hiszpańsku znaczy "stare ubranie" i nawiązuje do wyglądu potrawy, która przypomina poszarpaną, znoszoną część garderoby. Nie należy się jednak sugerować wyglądem, bo ropa vieja smakuje o wiele lepiej niż wygląda....
Pychota. Polecam.
Odsłon: 216
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 386
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27690
Pychota. Polecam.
Odsłon: 216
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 386
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27690
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Wyciągnąć, przełożyć na talerz.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, smażyć przez około 10-15 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, podsmażać jeszcze chwilę.
Następnie wlać wino i szybko zagotować, deglasując kawałki, które przywarły do dna. Dolać szklankę wody, wrzucić pomidory.
Do sosu przełożyć odłożone wcześniej mięso, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Wołowinę przełożyć na talerz i używając widelca rozerwać mięso na włókna.
Kawałki wołowiny włożyć z powrotem do garnka. Dusić bez przykrycia około 30 minut, do zagęszczenia sosu.
Ropa vieja można podawać z ryżem z czarną fasolą i smażonymi plantanami.