Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedna z najbardziej popularnych potraw na Kubie. Ropa vieja po hiszpańsku znaczy "stare ubranie" i nawiązuje do wyglądu potrawy, która przypomina poszarpaną, znoszoną część garderoby. Nie należy się jednak sugerować wyglądem, bo ropa vieja smakuje o wiele lepiej niż wygląda....
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 26
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 141
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 172
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 185
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 26
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 141
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 172
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 185
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Wyciągnąć, przełożyć na talerz.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, smażyć przez około 10-15 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, podsmażać jeszcze chwilę.
Następnie wlać wino i szybko zagotować, deglasując kawałki, które przywarły do dna. Dolać szklankę wody, wrzucić pomidory.
Do sosu przełożyć odłożone wcześniej mięso, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Wołowinę przełożyć na talerz i używając widelca rozerwać mięso na włókna.
Kawałki wołowiny włożyć z powrotem do garnka. Dusić bez przykrycia około 30 minut, do zagęszczenia sosu.
Ropa vieja można podawać z ryżem z czarną fasolą i smażonymi plantanami.