Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie naleśniki

Ruskie naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 3227

Dodano:

Odsłon: 11232

Ruskie naleśniki czyli naleśniki z serem, cebulką i ziemniakami. Uwielbiamy ruskie pierogi ale nie zawsze jest czas i chęci aby je lepić :-) więc tym razem poszłam na łatwiznę i zawinęłam farsz w naleśniki usmażone rano. Efekt nas zaskoczył oczywiście pozytywnie :-) Spróbujcie sami!

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
  • szczypta soli, 1-2 jajka, 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • Farsz:
  • 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.

  2. Farsz: Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania.

  3. Na środek naleśnika nakładamy farsz, rozsmarowujemy i składamy w kopertę lub rulonik jak kto woli. Można je jeszcze raz podsmażyć. Podajemy ze śmietaną, cebulką, boczkiem, co kto lubi :-) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 31 maja 2017 Taki przepis już istnieje pod nazwą Pierśniki. Robiłam, sa fantastyczne i na drugi dzień podsmażone jeszcze lepsze. :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 27 maja 2017 fajny pomysł,zabieram i kciuka zostawiam :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń