Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba po japońsku to biała ryba w warzywnym sosie słodko-kwaśnym. Smakuje wyśmienicie na zimno i na ciepło.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 118
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 846
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 508
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 519
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 118
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 846
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 508
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 519
Składniki
Podziel filety na nieduże kawałki i oprósz solą i pieprzem z obu stron. Z mąki, mleka i wody i jajka przygotuj ciasto (nieco gęstsze niż na naleśniki). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw je odrobiną soli i pieprzu.
Rozgrzej olej na patelni. Zanurz na chwilę każdy kawałek ryby w cieście i obsmaż go po obu stronach. Usmażoną rybę ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Obierz i pokrój cebulę na półkrążki. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Przekrój je na pół. Tak samo pokrój paprykę konserwową. Ogórki pokrój w cienkie słupki.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej żółtą paprykę i smaż kilka minut. Do podsmażonych warzyw dodaj paprykę konserwową, ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet, ziele angielskie i sproszkowaną paprykę. Wymieszaj wszystkie składniki i dolej do nich trochę wody (w zależności o tego, jak gęsty sos chcesz uzyskać). Podduś zalewę na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj dość duże naczynie, np. szklaną miskę. Ułóż w niej na przemian warstwami sos warzywny i kawałki ryby. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.