Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab faszerowany żurawiną

Schab faszerowany żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1028

Propozycja na świąteczny lub niedzielony obiad, która jest smacznym połączeniem wieprzowiny z żurawiną ...polecam ;)

Składniki

  • schab bez kości 1500 g
  • żurawina suszona 120 g
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • bazylia otarta 1 łyżeczka
  • kucharek 1 łyżeczka
  • oliwa 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę połączyć ze wszystkimi przyprawami. Schab umyć i ponacinać wzdłuż. Nacięcia wysmarować przygotowaną mieszanką przypraw (trochę zostawić do "obsmarowania" mięsa) i powsadzać żurawinę (część zostawić do sosu).

  2. Mięso związać i obtoczyć w pozostałych przyprawach, wsadzić do rękawa i piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 140 min. w temp. 150 stopni. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i dodać pozostałe żurawiny, następnie mięso wyciągnąć a sos zlać, dodać kremówkę i całość zmiksować.

  3. Mięso podawać z sosem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego Super, uwielbiam tak zrobiony schab, a dodatek żurawiny podnosi walory smakowe :) Dobry na ciepło i na zimno, a i kawałek można sam zjeść ;) Pycha, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń