Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 498

Dodano:

Odsłon: 2077

Pieczeń ze schabu przekładanego jabłkami, podany z sosem na bazie cydru.

Składniki

  • 1½ kg - schabu bez kości
  • garść goździków
  • 3 - kwaśne jabłka, np. szara reneta
  • MARYNATA
  • 125 ml - cydru
  • 4 łyżki - oliwy
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 łyżeczka - tymianku
  • 1 łyżeczka - majeranku
  • ½ łyżeczki - rozmarynu
  • 1 łyżeczka - soli
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab pieczony z jabłkami

Przygotowanie

  1. Ze schabu odciąć omięsną (tłuszcz i błony). Naszpikować goździkami – w ten sposób, by wyznaczały linie podziału na plastry.

  2. Cydr wlać do zamykanego pojemnika. Dodać oliwę i suszone zioła oraz sól i pieprz. W marynacie umieścić mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

  3. Zamarynowany schab pokroić w plastry, nie docinając jednak do końca. Pomiędzy plastrami umieścić kawałki jabłka. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć resztą pokrojonych jabłek. Polać marynatą. Przykryć i wstawić do piekarnika.

  4. Piec przez 1 ½ - 2 godzin w temp. 180 st. C

  5. Schab przełożyć na półmisek. Sos zmiksować i polać nim upieczone mięso.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń