Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne dania obiadowe nabierają wyjątkowego smaku w sezonie wiosenno-letnim, kiedy możemy przyrządzić je z wykorzystaniem młodych warzyw. Z początkiem lata możemy na przykład dodać charakteru poczciwemu schabowemu i zaserwować go z młodą, a nie – jak zazwyczaj – kiszoną, kapustą. Niecodzienne walory potrawy podkreślą pierwsze krajowe ziemniaki.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 196
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 525
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 196
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 525
Składniki
Pokrój cebulę w kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z kapusty usuń wierzchnie liście i wytnij głąb. Resztę drobno poszatkuj. Zeszklij cebulę wraz z marchewką – na oleju, w głębokiej patelni. Dodaj kapustę i zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości kapusty (przez około 10-15 minut). Pod koniec dopraw majerankiem, pieprzem i solą.
W międzyczasie opłucz mięso i podziel na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Rozbij tłuczkiem, dopraw wedle uznania solą, pieprzem i słodką papryką. Obtocz każdy kawałek schabu w mące, a następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmaż kotlety na złocisty kolor na niewielkiej ilości oleju – kilka minut po każdej ze stron. Usmażone rozłóż na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Ułóż kotlety na talerzach. Na każdy nałóż porcję kapusty. Oprósz obficie posiekanym koperkiem. Podawaj z młodymi ziemniakami. Przygotowany w ten sposób schab możesz podać także na drugi dzień, po odgrzaniu w piekarniku.