Do góry

Dania główne Przepis na:

Shoarma z grillowanego kurczaka

Shoarma z grillowanego kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 4451

Dodano:

Odsłon: 437

Moja Shoarma jest pełna smaku i prostych składników. Cudownym dodatkiem do tego grillowanego kurczaka jest sałatka izraelska, którą przygotowuje się z bardzo drobno posiekanych warzyw (ogórek, pomidor, kolorowe papryki, czerwona cebula) i ogromnej ilości ziół, sos tzatziki i zgrillowana tortilla. Zamiast tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus. Połączenie gorącego grillowanego kurczaka ze schłodzoną sałatką izraelską z ziołami i sosem tzatziki jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie i pyszne.

Składniki

  • 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę
  • MARYNATA SHOARMA (SHAWARMA):
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 4 ząbki czosnku, starte
  • 1 - 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Dodatki, które mogą Ci się spodobać:
  • sos tzatziki lub czosnkowy
  • sałatka izraelska
  • grillowana tortilla, chlebki pita
  • hummus
  • ryż Basmati
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Shoarma z grillowanego kurczaka

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić w równe kawałki.
    Przygotować marynatę : wszystkie składniki połączyć i przełożyć do kurczaka, wymieszać razem, odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania ( im dłużej, tym lepiej).

  2. Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie nadziewać na nie zamarynowane kawałki kurczaka.
    Gotowe szaszłyki grillować po kilka minut z każdej strony, podawać zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń