Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okoliczności czy spotkań ze znajomymi. Są dość pikantne, wyraziste w smaku, chrupiące na zewnętrz i rozpływające się w ustach wewnątrz. Ich sekretem jest sos na bazie karmelu i ostrych przypraw, dzięki któremu powstaje wyjątkowa skórka. To dzięki niej kurczak nie jest suchy, mimo długiego czasu pieczenia.
Polecam.
Odsłon: 319
Polecam.
Odsłon: 319
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki przenieś do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj skrzydełka. Skrzydełka umyj i osusz. W małej miseczce połącz ze sobą: sól, pieprz, czosnek, paprykę i proszek do pieczenia. Przygotowaną mieszanką posyp dokładnie skrzydełka i dobrze wymieszaj, by przyprawy pokryły mięso.
Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Blachę od piekarnika wyłóż folią aluminiową, a na niej postaw kratkę. Spryskaj ją sprayem nieprzywieralnym lub posmaruj olejem. Ułóż skrzydełka na kratce, skórką do góry. Odwracaj je co 20 minut, za każdym razem polewając lub smarując wcześniej przygotowanym sosem.
Całkowity czas pieczenia to ok. 1 godzina, ale zależy od wielkości skrzydełek. Skrzydełka po pańsku wyjmij z pieca i odstaw na 5 minut. Podawaj na ciepło, polane pozostałym jeszcze sosem.