Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okoliczności czy spotkań ze znajomymi. Są dość pikantne, wyraziste w smaku, chrupiące na zewnętrz i rozpływające się w ustach wewnątrz. Ich sekretem jest sos na bazie karmelu i ostrych przypraw, dzięki któremu powstaje wyjątkowa skórka. To dzięki niej kurczak nie jest suchy, mimo długiego czasu pieczenia.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112869
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 159
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 372
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 407
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 727
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112869
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 159
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 372
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 407
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 727
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki przenieś do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj skrzydełka. Skrzydełka umyj i osusz. W małej miseczce połącz ze sobą: sól, pieprz, czosnek, paprykę i proszek do pieczenia. Przygotowaną mieszanką posyp dokładnie skrzydełka i dobrze wymieszaj, by przyprawy pokryły mięso.
Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Blachę od piekarnika wyłóż folią aluminiową, a na niej postaw kratkę. Spryskaj ją sprayem nieprzywieralnym lub posmaruj olejem. Ułóż skrzydełka na kratce, skórką do góry. Odwracaj je co 20 minut, za każdym razem polewając lub smarując wcześniej przygotowanym sosem.
Całkowity czas pieczenia to ok. 1 godzina, ale zależy od wielkości skrzydełek. Skrzydełka po pańsku wyjmij z pieca i odstaw na 5 minut. Podawaj na ciepło, polane pozostałym jeszcze sosem.