Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta kaczka pieczona w całości z jabłkami i pomarańczami. Idealna propozycja na uroczysty, świąteczny obiad dla całej rodziny. Niewiele pracy, a efekt zachwyca. Postaw na stole, pochwałom nie będzie końca.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 143
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 143
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Składniki
Kaczkę umyj, osusz, natrzyj z zewnątrz i w środku solą i pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Dwie pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe błonki i pokrój na ćwiartki. Dwa jabłka obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne. Owoce umieść w środku kaczki.
Kaczkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni. Piecz przez około półtorej godziny.
Pozostałe pomarańcze i jabłka dokładnie umyj, pokrój na plasterki (z jabłek wytnij gniazda nasienne). 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, żeby kaczka ładnie się przyrumieniła i dodaj plastry owoców.
Soczystą kaczkę pieczoną w całości serwuj z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.