Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50909

Dodano:

Odsłon: 1062

Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P

Składniki

  • 200 g boczku
  • 2 szt cebuli
  • 1 duża marchew
  • 2 szt łodygi selera
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti bolognese

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 czerwca 2019 Patrząc na składniki Twój sos jest wyśmienity.Ale... makaron spaghetti dlatego się do niego nie pasuje,bo ten sos jest za ciężki (spływa po nim).We Włoszech podaje się go z tagliatelle lub pappardelle. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 czerwca 2019 niesmialo musze dodac, ze równiez uwielbiane przez Niemców :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń