Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47364

Dodano:

Odsłon: 992

Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P

Składniki

  • 200 g boczku
  • 2 szt cebuli
  • 1 duża marchew
  • 2 szt łodygi selera
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wilczyca666 13 czerwca Patrząc na składniki Twój sos jest wyśmienity.Ale... makaron spaghetti dlatego się do niego nie pasuje,bo ten sos jest za ciężki (spływa po nim).We Włoszech podaje się go z tagliatelle lub pappardelle. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 czerwca niesmialo musze dodac, ze równiez uwielbiane przez Niemców :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń