Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti w sosie gruszkowo-orzechowym

Spaghetti w sosie gruszkowo-orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 14633

Dodano:

Odsłon: 160

Samo zdrowie na talerzu.

Składniki

  • Składniki:
  • Makaron spaghetti 1 opakowanie
  • Dojrzałe gruszki 2 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Bulion warzywny 150 ml
  • Wino białe wytrawne 85 ml
  • Oliwa 1 łyżka
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Orzechy laskowe 5 dag lub włoskie
  • Cytryna 1 szt.
  • Parmezan starty ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obrać gruszki, pokroić w plastry, włożyć do rondla, zalać bulionem, winem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odcedzić(płyn zostawić) i usmażyć gruszki na maśle z oliwą Wyjąć gruszki a na tym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzucić połówki orzechów, skropić sokiem z cytryny do smaku , dodać makaron, gruszki, przyprawić do smaku i wymieszać. Wsypać ser, podlać 4 łyżkami płynu z gruszek, jeszcze raz wymieszać, przybrać ziołami i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń