Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strusina nie jest w Polsce popularna, a przez to na razie jest dość droga. Warto jednak spróbować, bo to kruche, delikatne i niskokaloryczne mięso. W smaku jest lekko słodkawe, podobne trochę do wołowiny, a trochę do kaczki. Według mnie jest przepyszne i nie wymaga wielu przypraw.
Pomieszanie słodkiego miodu z ostrą musztardą daje bardzo ciekawy efekt.
Odsłon: 7867
Sztuka mięcha z kością w nietypowej marynacie. A co! Taki męski „czyścioch”....
Odsłon: 1905
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 190
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 180
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 497
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 190
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 180
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 497
Składniki
Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przez przygotowaniem. Steki powinny mieć grubość około 2,5cm. Jeśli kupujecie gotowe, już pokrojone steki mogą trafić się grubsze. Moje miały około 3 cm, a w grubszym miejscu nawet 4cm, więc wymagały trochę dłuższej obróbki termicznej. Obsypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Masło klarowane rozpuszczamy na patelni. Kiedy będzie mocno rozgrzane, układamy steki. Smażymy je z obu stron po około 3-6 minut. Zależy to od grubości i preferowanego wysmażenia. Ja smażyłam po 6 minut z każdej strony, mięso było średnio wysmażone. Po smażeniu steki zawijamy w folię aluminiową na 5 minut, aby odpoczęło. Stek podajemy z frytkami, proponuję pieczone frytki z batatów z mojego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-bataty-zapiekane-z-cheddarem,1951463,sprytnachochla.html
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Dania główne
Kotlety z kiełbasy
Dania główne
Boeuf bourguignon
Dania główne
Kurczak zapiekany w zielonym sosie.
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Coś dla miłośników śląskich karminadli a polskich kotletów mielonych .
Odsłon: 295
Kotlety z kiełbasy
Danie z PRL - u , smaczne i szybkie. Takie kotlety możemy przygotować z szero...
Odsłon: 177