Do góry

Dania główne Przepis na:

Steki wołowe polane sosem musztardowym

Steki wołowe polane sosem musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1611

Dodano:

Odsłon: 2600

Steki wołowe często u mnie goszczą ponieważ mąż je uwielbia,więc chciałam się podzielić z Wami jak ja je przygotowuje.

Składniki

  • 2 steki wołowe
  • 1 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 łyżka pieprzu kolorwego w ziarnach
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz świeżo mielony
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Steki wołowe polane sosem musztardowym

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy chwilkę,następnie dodajemy bulin drobiowy i pieprz w ziarnach.Gotujemy 2 min i na koniec dodajemy musztardę i również gotujemy chwilę.Sos mamy przygotowany więc zabieramy się za smażenie steków.

  2. Steki wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem i osuszamy przy pomocy ręcznika.
    Nie doprawiam przed smażeniem solą ani pieprzem steków.
    Patelnie rozgrzewamy i dodajemy oliwę z oliwek i smażymy steki.Ja smażę w dwóch różnych czasach.:
    -pół krwisty 4 minuty z każdej strony
    -bardziej ścięty 5 minut z każdej strony(to taki dla mnie)
    Wszystko zależy od patelni, jeżeli macie bardzo dobrej jakości palenie grillową smażenie będzie nieco krótsze.
    Po usmażeniu odstawiamy steki najlepiej na drewnianą deskę i dajemy im odpocząć około 3-5 minut.Następnie solimy i pieprzymy po dwóch stronach, podajemy z sosem lub bez,u mnie dziś z sosem musztardowym.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń