Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z sosem czosnkowym są oznaką lata i są niemal tak samo tradycyjnym daniem jak kiełbaski z grilla. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie zamarynowanie mięsa oraz odpowiednie usmażenie, by całość pozostała wilgotna i delikatna.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 758
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7192
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 758
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7192
Składniki
Przygotuj szaszłyki. W dużej misce wymieszaj jogurt i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mięso oczyść i pokrój w kawałki wielkości 1-2 kęsów. Przełóż kurczaka do miski z marynatą i dobrze całość wymieszaj, aż mięso będzie całkowicie pokryte.
Wstaw miskę do lodówki na maksymalnie 2 godziny.
Wyjmij mięso z lodówki i nabij je na 8 patyczków do szaszłyków – metalowych lub bambusowych. Strząśnij ewentualny nadmiar marynaty.
Rozgrzej grilla na średnio-wysokim ogniu. Połóż szaszłyki na ruszcie i często je przewracając, smaż je przez ok. 15 minut, do lekkiego zwęglenia odstających fragmentów i osiągnięcia temperatury wewnętrznej do 75 st. Celsjusza.
Przygotuj sos czosnkowy. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Powinna powstać jednolita konsystencja sosu.
Sos posyp siekaną natką pietruszki.
Szaszłyki z sosem czosnkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Przechowuj danie w lodówce – mięso osobno i sos osobno. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.