Szlachetne kotlety mielone, nie myślałem że będą takie pyszne.

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety mielone z prawdziwkami. Jest to Polska i tradycyjna potrawa idealna na stół świąteczny. Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem.
Szlachetne kotlety mielone, nie myślałem że będą takie pyszne.
Składniki
- Karkówka wieprzowa 500 g
- Prawdziwki mrożone 200 g
- Cebula 1 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Majeranek 1 łyżeczka
- Woda 50 ml
- Oliwa 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Bułka tarta do panierowania
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Składniki
- Karkówka wieprzowa 500 g
- Prawdziwki mrożone 200 g
- Cebula 1 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Majeranek 1 łyżeczka
- Woda 50 ml
- Oliwa 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Bułka tarta do panierowania
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Zaczniemy od przepłukania karkówki pod zimną bieżącą wodą, następnie ją rozdrobnimy i zmielimy w maszynce na sitku o średnim oczku. Mięso mielimy do średniej miski aby było wygodnie podczas mieszania. Już teraz zaczniemy smażyć prawdziwki, rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę i dorzucamy masło, gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie solimy i mieszamy aż cebula zmięknie, tak około 2 minut, następnie dorzucamy posiekany na drobno czosnek, mieszamy podsmażając około 30 sekund, następnie dorzucamy rozmrożone grzyby pokrojone w drobną kostkę. Całość dokładnie mieszamy, dorzucamy majeranek i pieprz do smaku, podsmażamy od czasu do czasu mieszając, tak około 3-4 minuty. Po tym czasie patelnie z zawartością odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy grzyby ostygną dorzucamy zawartość patelni do miski z mięsem mielonym, dolewamy wodę, solimy do smaku, dokładnie mieszamy, z wymieszanej masy formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Między czasie przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym, stawiamy na gaz, mocno rozgrzewamy, wlewamy olej, zawsze smażymy kotlety mielone w większej ilości tłuszczu, gdy olej się rozgrzeje, układamy kotlety na patelnię i podsmażamy z obu stron na złoty kolor, po przełożeniu kotletów na drugą stronę zmniejszamy płomień aby doszły w środku. Gotowe!!! Pyszne szlachetne kotlety mielone z aromatem leśnych grzybów to idealna potrawa na świąteczny stół, cała rodzina będzie zachwycona. Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem, tam dokładnie pokazuję całą procedurę. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1147

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 107

Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10585
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1147

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 107

Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10585



Składniki
- Karkówka wieprzowa 500 g
- Prawdziwki mrożone 200 g
- Cebula 1 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Majeranek 1 łyżeczka
- Woda 50 ml
- Oliwa 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Bułka tarta do panierowania
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Zaczniemy od przepłukania karkówki pod zimną bieżącą wodą, następnie ją rozdrobnimy i zmielimy w maszynce na sitku o średnim oczku. Mięso mielimy do średniej miski aby było wygodnie podczas mieszania. Już teraz zaczniemy smażyć prawdziwki, rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę i dorzucamy masło, gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie solimy i mieszamy aż cebula zmięknie, tak około 2 minut, następnie dorzucamy posiekany na drobno czosnek, mieszamy podsmażając około 30 sekund, następnie dorzucamy rozmrożone grzyby pokrojone w drobną kostkę. Całość dokładnie mieszamy, dorzucamy majeranek i pieprz do smaku, podsmażamy od czasu do czasu mieszając, tak około 3-4 minuty. Po tym czasie patelnie z zawartością odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy grzyby ostygną dorzucamy zawartość patelni do miski z mięsem mielonym, dolewamy wodę, solimy do smaku, dokładnie mieszamy, z wymieszanej masy formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Między czasie przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym, stawiamy na gaz, mocno rozgrzewamy, wlewamy olej, zawsze smażymy kotlety mielone w większej ilości tłuszczu, gdy olej się rozgrzeje, układamy kotlety na patelnię i podsmażamy z obu stron na złoty kolor, po przełożeniu kotletów na drugą stronę zmniejszamy płomień aby doszły w środku. Gotowe!!! Pyszne szlachetne kotlety mielone z aromatem leśnych grzybów to idealna potrawa na świąteczny stół, cała rodzina będzie zachwycona. Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem, tam dokładnie pokazuję całą procedurę. Smacznego!!!