Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka na obiad z sosem mięsnym i beszamelowym to wyjątkowe połączenie smaków, które nawiązuje do kuchni włoskiej. Wystarczy zaledwie 15 minut przygotowań i niecała godzina w piekarniku, by móc zaserwować całej rodzinie pożywny, pyszny i efektowny posiłek.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7656
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 85
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258319
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7656
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 85
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258319
Składniki
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj sos mięsny.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj mięso i kontynuuj smażenie do zrumienienia wołowiny.
Wlej passatę pomidorową i dopraw całość przyprawami.
Doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez 10 minut. Zdejmij sos z ognia.
Przygotuj sos beszamelowy.
W garnku rozpuść masło. Dodaj partiami mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania zarumienionej i pachnącej zasmażki.
Dodaj mleko i bulion. Mieszaj cały czas, aż sos stanie się gęsty. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Przygotuj zapiekankę.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj łyżkę sosu beszamelowego. Ułóż połowę makaronu i zalej ją szklanką białego sosu.
Równomiernie rozsmaruj mieszankę mięsną, a na nią połóż resztę makaronu. Wylej pozostały sos beszamelowy.
Na wierzchu rozsyp ser cheddar.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut.
Szybką zapiekankę na obiad wyjmij i pozwól jej stężeć przez 20 minut przed podaniem.