Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka na obiad z sosem mięsnym i beszamelowym to wyjątkowe połączenie smaków, które nawiązuje do kuchni włoskiej. Wystarczy zaledwie 15 minut przygotowań i niecała godzina w piekarniku, by móc zaserwować całej rodzinie pożywny, pyszny i efektowny posiłek.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18423
Czy można przygotować placki ziemniaczane z airfryera? Oczywiście! Oto prosty...
Odsłon: 502
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 977
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18423
Czy można przygotować placki ziemniaczane z airfryera? Oczywiście! Oto prosty...
Odsłon: 502
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 977
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 158
Składniki
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj sos mięsny.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj mięso i kontynuuj smażenie do zrumienienia wołowiny.
Wlej passatę pomidorową i dopraw całość przyprawami.
Doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez 10 minut. Zdejmij sos z ognia.
Przygotuj sos beszamelowy.
W garnku rozpuść masło. Dodaj partiami mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania zarumienionej i pachnącej zasmażki.
Dodaj mleko i bulion. Mieszaj cały czas, aż sos stanie się gęsty. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Przygotuj zapiekankę.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj łyżkę sosu beszamelowego. Ułóż połowę makaronu i zalej ją szklanką białego sosu.
Równomiernie rozsmaruj mieszankę mięsną, a na nią połóż resztę makaronu. Wylej pozostały sos beszamelowy.
Na wierzchu rozsyp ser cheddar.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut.
Szybką zapiekankę na obiad wyjmij i pozwól jej stężeć przez 20 minut przed podaniem.