Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej wołowiny, kuskus z grillowanymi warzywami i dwa sosy - jogurtowy i pomidorowy. Sosy są domowej roboty, więc nie zawierają chemii ani zbędnego cukru, można je oczywiście zastąpić kupnymi. Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, jedynie czas, który musimy zaplanować to godzina na lekkie zamrożenie mięsa, ale dzięki temu kotlety nie wymagają takich składników jak bułka czy jajko.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 724
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5374
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8620
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17585
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 724
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5374
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8620
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17585
Składniki
*Przepis na aromatyzowana oliwe do grillowania TUTAJ https://schnellundschmackhaft.blogspot.com/2019/06/domowy-olej-aromatyzowany-do-grilla.html Mieso mielone przygotowac na kotlety - wymieszac z odrobina soli i orientalna mieszanka przypraw Baharat i uformowac z niego gruba "kielbase", zawinac ja w folie spozywcza lub aluminiowa i wstawic do zamrazalnika na 1 godzine. Lekko zamrozone mieso mozna latwiej pokroic w równe plastry. Posmarowac kotlety odrobina oliwy aromatyzowanej i grillowac wedlug uznania, nastepnie posypac sola morska i pieprzem.
Przygotowac kuskus. Krótko go podgrzac z taką samą iloscia wody lub bulionu, następnie odstawic do stezenia. Dokladny czas gotowania zalezy od odmiany i jakosci. W przypadku kuskusu instant, drobne ziarna po prostu zalewa sie goracym plynem, miesza i odstawia do stezenia. W międzyczasie pokroic czosnek i szalotki w drobna kostke i podsmazyc na oliwie z oliwek. Oczyscic i posiekac pietruszke. Kuskus lekko spulchnic widelcem i dodac maslo oraz inne przygotowane skladniki. Doprawic sokiem i skórka z cytryny, sola i baharatem. Pomidory przekroic na pól i posypac przekrojona powierzchnie sola, cukrem i ziolami prowansalskimi. Grillowac przekrojona strona do góry przez kilka minut. Skropic oliwa z oliwek. Cukinie oczycic i pokroic wzdluz na półl lub cwiartki. Naoliwic, lekko posolic i równiez grillowac.
Przygotowac sos pomidorowy. Zmiazdzyc przecierane pomidory, jesli sa w wiekszych kawalkach. Najlepiej zrobic to tluczkiem do ziemniaków lub widelcem. Plastry bekonu i papryczki chili polozyc na grillu i lekko podpiec, nastepnie posiekac na male kawalki i dodac do pomidorów. Jeśli wolimy lgodniejsza wersje, mozemy uzyc pepperoni. Doprawic do smaku musztarda, miodem, sokiem z limonki i sola, a na koniec dodac posiekana natke pietruszki.
Przygotowac sos jogurtowy. Czosnek i szalotki obrac i bardzo drobno pokroic w kostke, smazyc na oliwie z oliwek. Doprawic jogurt musztarda, sokiem z limonki i sola, nastepnie dodac posiekany koperek i smazona mieszanke czosnku i szalotki. Grillowana cukinie i pomidory ulozyc na kuskusie.
Kotlety podawac z kuskusem, grillowana cukinia i pomidorami oraz dwoma sosami.