Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremisty porowo-pieczarkowy sos. Bukiet zielonych warzyw. Gryczany makaron soba. Szynka pieczona w rozmarynie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8032
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4517
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8032
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4517
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 526
Składniki
Przygotowuję warzywa. Fasolę myję, obieram i gotuję w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzam. Paprykę myję, oczyszczam i kroję w słupki. Cukinię myję i kroję w półtalarki. Groszek odcedzam. Na dużej patelni prażę słonecznik. Dodaję oliwę i rozgrzewam ją. Podsmażam paprykę – kilka minut. Dodaję fasolę, mieszam i podsmażam. Dodaję cukinię. Przyprawiam. Smażę kilka minut. Przekładam warzywa do dużego garnka, dodaję groszek i odstawiam na bok.
Przygotowuję sos. Pora oczyszczam i całą jasną część kroję w wąskie krążki. Pieczarki czyszczę i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewam oliwę. Wyciskam czosnek. Podsmażam chwilę. Wrzucam pokrojony por. Podsmażam. Zalewam mlekiem i duszę około 10 minut. Dodaję pieczarki i duszę kolejne 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia. Jogurt mieszam ze śmietaną. Dodaję kilka łyżek cieczy z patelni z porami i pieczarkami. Mieszam. Przelewam na patelnie i dokładnie łączę. Przekładam wszystko do wysokiego naczynia. Blenduję do uzyskania gładkiej masy.
Podgrzewam warzywa znajdujące się w garnku. Zalewam je sosem i podgrzewam. Na koniec dodaję oberwaną natkę. W czajniku zagotowuję wodę. Makaron soba wkładam do wysokiego naczynia. Zalewam wrzątkiem i czekam, aż będzie gotowy – trwa to kilka minut. Odcedzam. Nakładam porcję szynki, sosu z warzywami i makaronu. Ozdabiam kleksem jogurtu naturalnego i posypuję podprażonym słonecznikiem.