Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 450
Dodano: 14.02.2017
Odsłon: 1133
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując ok. 4 łyżki wody z gotowanego makaronu.
Rukolę i pomidorki opłukać i osuszyć. Następnie przekroić pomidorki na pół i wyłożyć z rukolą na talerz. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i krótko podsmażyć na lekkim ogniu aż się zarumieni. Dodać pokrojoną wcześniej na kawałki szynkę szwarcwaldzką i również chwilkę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości.
Garnek z makaronem ponownie ustawić na gazie/płycie grzewczej, dodać wodę z ugotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron , śmietankę i wszystko wymieszać i podgrzać.
Następnie odstawić garnek z ognia dodać zawartość patelni oraz surowe żółtko. Wszystko wymieszać. Żółtko nie może się ściąć natomiast powinno wtopić się w sos i uzyskać gładką konsystencje.
Dodać rukolę z pomidorkami wymieszać wszystko i gotowe.
Danie wykładamy do dwóch głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)