Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki w przygotowaniu przepis na makaron, idealna propozycja dania dla dwojga.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4878
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29547
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 201
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19090
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 873
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4878
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29547
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 201
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19090
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 873
Składniki
Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując ok. 4 łyżki wody z gotowanego makaronu. Rukolę i pomidorki opłukać i osuszyć. Następnie przekroić pomidorki na pół i wyłożyć z rukolą na talerz. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i krótko podsmażyć na lekkim ogniu aż się zarumieni. Dodać pokrojoną wcześniej na kawałki szynkę szwarcwaldzką i również chwilkę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości.
Garnek z makaronem ponownie ustawić na gazie/płycie grzewczej, dodać wodę z ugotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron , śmietankę i wszystko wymieszać i podgrzać. Następnie odstawić garnek z ognia dodać zawartość patelni oraz surowe żółtko. Wszystko wymieszać. Żółtko nie może się ściąć natomiast powinno wtopić się w sos i uzyskać gładką konsystencje. Dodać rukolę z pomidorkami wymieszać wszystko i gotowe. Danie wykładamy do dwóch głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.