Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Filety kaczki pozostawić ze skórą, smażyć kładąc w pierwszej kolejności skórą na gorący tłuszcz. Usmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni, pokroić w grubsze paski, odstawić w ciepłe miejsce (można zakryć folią).
Jeśli tłuszcz nie jest przypalony dodać na patelnię posiekane ząbki czosnku, smażyć na małym ogniu krótko do zeszklenia, dodać pastę curry (przepis w moim profilu), gotować około 3 min.
Do pasty curry z czosnkiem dodać mleko kokosowe, wrzącą przegotowaną wodę, sos rybny oraz starty korzeń imbiru. Gotować na wolnym ogniu 10-15 min.
W osobnym naczyniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w piurka cebulę oraz w paski oczyszczoną czerwoną paprykę. Smażyć 3 min, następnie dodać pokrojone filety kaczki, wymieszać, smażyć kolejne 3-4 min. Kolejno wrzucić pomidory koktailowe oraz pokrojony w kostkę ananas, dusić wszystko razem ok 2 min.
Do tak przygotowanej mieszanki wlać nasz sos curry, wymieszać, gotować na wolnym ogniu 5-10 min (jeśli całość jest zbyt gęsta, dolać szklankę wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem wg smaku). Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem na kolejne 5 min.
Posiekać drobno pęczek bazyli, posypać danie bezpośrednio przed podaniem. Podawać np. z ryżem jaśminowym. Smacznego!