Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniałego smażonego karpia wigilijnego w chrupiącej panierce, w dzisiejszym odcinku kilka wskazówek jak smażyć karpia, aby był idealny i smakował najlepiej. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99146
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 664
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5118
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13803
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5920
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99146
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 664
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5118
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13803
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5920
Składniki
Zapewne karpia kupiliście już wypatroszonego, należy go tylko oskrobać z łusek, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, pokroić w dzwonki 3-4 cm, od was zależy jakiego grubego lubicie. Już teraz przygotujcie sobie miskę, na spód wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz, na cebulę układamy karpia, następnie zasypujemy go cebulą, dodajemy sól i pieprz, wlewamy mleko, przykrywamy miskę, czy owijamy folią spożywczą. Tak przygotowaną miskę wstawiamy do lodówki na całą noc, na kilkanaście godziny, najlepiej wieczorem dzień przed wigilią, aby karp się dokładnie przerobił. Po tym czasie wyciągamy karpia z miski, odsączamy go delikatnie, nie musi być suchy. Już teraz przygotujemy panierkę, do głębokiego talerza wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz do smaku i paprykę słodką mieloną, dokładnie mieszamy aby jajko zrobiło się jednolite, do dużego płytkiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego talerza bułkę tartą. Już teraz wlewamy olej na patelnię i odpalamy gaz, w tym samym czasie panierujemy karpia i smażymy na bieżąco układając go na rozgrzany tłuszcz. Panierujemy w mące, następnie wkładamy do jajka i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, smażymy na wolnym ogniu aby panierka się nie spiekła za mocno i żeby karp zrobić się w środku, smażcie go trochę dłużej, tak smakuje najlepiej. Gotowe!!!