Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na świeże warzywa trwa. Trzeba korzystać ile się da. Tym razem w roli głównej, fasolka szparagowa. Jak ja, ją lubię...... Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie. Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :) Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 436
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 781
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 436
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 781
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową. Schłodzić w lodówce, pół godziny.
Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Dodać utarty ser. Ponownie wymieszać.
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim, wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut. Zostawić do przestudzenia.
Na cieście ułożyć fasolkę, na fasolkę wlać sos. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch posypać koperek. Tak przygotowaną tartę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.