Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z fasolką szparagową i koperkiem

Tarta z fasolką szparagową i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1631

Dodano:

Odsłon: 129

Sezon na świeże warzywa trwa. Trzeba korzystać ile się da. Tym razem w roli głównej, fasolka szparagowa. Jak ja, ją lubię...... Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie. Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :) Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. masła
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 150-200 g. fasolki szparagowej (waga po ugotowaniu)
  • Sos:
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • 100 g. sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano
  • Dodatkowo:
  • koperek do posypania na wierzch
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z fasolką szparagową i koperkiem

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać.
    Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową.
    Schłodzić w lodówce, pół godziny.

  2. Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i oregano.
    Wymieszać. Dodać utarty ser. Ponownie wymieszać.

  3. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim,
    wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
    Zostawić do przestudzenia.

  4. Na cieście ułożyć fasolkę, na fasolkę wlać sos.
    Wyrównać powierzchnię.
    Na wierzch posypać koperek.
    Tak przygotowaną tartę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń