Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o średnicy 25 cm. Obcinamy wystające końce. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 7 min. W miedzyczasie cebulę szklimy na maśle. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę a pod koniec, kiedy wszystko ma już kosystencje papki, dodajemy ser biały lub fetę i starty parmezan. Gdy trochę przestygnie przekładamy do miski i łączymy z jajkami. Wlewamy do formy z podpieczonym spodem. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy 25-30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Globigeryna 16 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Dzięki, to teraz mogę robić :)57 Kto głosował? | Odpowiedz

wellina 16 marca 2010Zgłoś do usunięcia
tak, właśnie tak57 Kto głosował? | Odpowiedz

Globigeryna 16 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Czy ja dobrze zrozumiałam, że papier do pieczenia daje się między spód (ciastko) a fasolę?0 Kto głosował? | Odpowiedz

heleyna 18 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
o moj boze ludzie, fasola obciaza ciasto i sprawia ze bedzie suche i nie urosnie, gdyz ma to byc tarta! ciasto wklada sie do piekarnika dwa razy zeby nie wchlonelo cieklej masy i nie bylo glutowate i gumiaste. Fasole redukuje sie zwyczajnie po wstepnym zapieczeniu ciasta. Ciekawy przepis swoja droga :)[przepraszam za brak polskich znakow]
pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz

wellina 27 października 2009Zgłoś do usunięcia
:) możesz trzymać rękę w trakcie pieczenia ;) Odpowiedzi: 1 ▼59 Kto głosował? | Odpowiedz

jagodka213 27 października 2009Zgłoś do usunięcia
MUSI BYC KONIECZNIE TA FASOLA??0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 29 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam szpinak, w tej wersji jeszcze nie jadłam, napewno sprobuje ;) Pozdrawiam58 Kto głosował? | Odpowiedz

wellina 28 maja 2008Zgłoś do usunięcia
fasola, ma obciążyć ciasto. Nie jemy jej :-)59 Kto głosował? | Odpowiedz

Tangerinka 28 maja 2008Zgłoś do usunięcia
Nie zrozumiałam w jakim celu dodaje się fasolę? Nie podałaś jej w składnikach potrawy...6 Kto głosował? | Odpowiedz