Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, papryką, czerwoną cebulą i pysznym sosem pomidorowym. Jedzenie bardzo smaczne. Smakowało i małym i dużym. Sycące i trzeba będzie powtórzyć. Tak przygotowana tortilla może też być doskonałym daniem dla gości w czasie karnawałowych imprez domowych. Wcześniej przygotowana, a zapieczona na świeżo przed podaniem. Tortilla doskonale komponuje się z salsą pomidorowo-paprykową, w której można maczać rożki, albo można ją rozsmarować po wierzchu. I do tego dużo żółtego sera!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242680
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242680
Składniki
Piersi z kurczaka obtaczamy w przyprawie zmieszanej z olejem i pieczemy w piekarniku w naczyniu pod przykryciem ok 70 minut
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę
Piersi po upieczeniu szarpiemy przy pomocy widelca na mniejsze kawałeczki
Passatę podgrzewamy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, doprawiamy oregano i kolendrą, a także słodką i ostrą papryką. Dodajemy przeciśnięty czosnek
Wszystkie składniki mieszamy: mięso z warzywami i passatą. Całość nie ma być płynna tylko lekko obtoczona w sosie pomidorowym
Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
Placki tortilli kroimy na pół i w ten sposób powstaną nam 24 półkola
Na brzegu każdego z nich kładziemy ok 2 łyżki farszu, posypujemy łyżką startego sera i zwijamy całość w rożek
Rożki układamy w okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Gdy już mamy pierwszą warstwę rożków z tortilli ułożonych w okrąg całość posypujemy połową pozostałego sera żółtego i na tej warstwie układamy drugą warstwę rożków
Górę znów posypujemy żółtym serem i oprószamy ostrą mieloną papryką
Wkładamy na ok 15-20 minut do piekarnika, aby całość się zagrzała, a ser roztopił. Pieczemy w temp 180 stopni
Podajemy z salsą pomidorowo-paprykową