Do góry

Dania główne Przepis na:

uczta w 4-ch odsłonach

uczta w 4-ch odsłonach

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 769

wersja na długie biesiadowanie ze znajomymi ;-) wspaniałe połaczenie smakòw,ktòre wspòłgrajà ze sobà,zaczynajàc od przystawki i dania głòwnego,kończàc boskim deserem :-) Ale do rzeczy i po kolei ;-)

Składniki

  • cukinia 1 mała
  • łosoś wędzony parę plastròw
  • szpinak świeży 1 duże op.
  • zielona pietruszka
  • mascarpone
  • jajko 1 szt.
  • màka 2 łyżki
  • Czosnek
  • bagietka 1 długa
  • pomidorki mogà być koktajlowe
  • bazylia świeża
  • oliwa z oliwek
  • Masło
  • czerwona cebulka
  • łosoś świeży
  • ziemniaki 1 kg
  • feta
  • ryż 2 woreczki
  • mleko kokosowe 1 puszka
  • mango świeże
  • sòl młynek
  • pieprz młynek
  • chilli młynek
  • Cukier
  • cytryna
  • Olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
uczta w 4-ch odsłonach

Przygotowanie

  1. placuszki z cukinie na pierwszy rzut :

    ścieramy cukinię na śtednich oczkach,solimy,odstawiamy i odsàczamy sok z warzywka,dodajemy màkę,jajko,posiekany szpinak albo zielonà pietruszkę,mieszamy ciasto i smażymy na złoty kolor

    podajemy z kleksem mascarpone i plastrem wędzonego łososia,opròszamy pieprzem i chilli

  2. mini bruschettki na drugi rzut :

    kroimy bagietkę w podłużne kawałki,polewamy oliwà,kroimy czosnek w cienkie plasterki,po 1 albo 2 plasterki na kawałek bagiety,plaster fety,na wierzchu kładziemy kawałeczek pomidorka
    zapiekamy w piekarniku 5,7 min w temp.200 st.

    podajemy z listkami bazylii albo szpinaku opròszone pieprzem i solà i dodatkowo każdy już na talerzu może polać sobie oliwà z oliwek
    wg uznania oczywiście

  3. przygotowujàc danie głòwne,wcześniej marynujemy łososia,tzn.polewamy go sokiem z cytryny,oprôszamy pieprzem i chilli I marynujemy tyle czasu lie nam zajmie przygotowanie przystawek

    do łososia przygotowujemy purée- gotujemy ziemniaki z zàbkami czosnku ( sà bardzo aromatyczne ),odlewamy,lekko studzimy,ubijamy ręcznà praskà,dodajàc mascarpone,pieprz I zielonà pietruszkę

    podajemy razem z łososiem usmażonym na złoty kolor i mini sałatkà ze szpinaku,pomidorkòw,fety i czerwonej cebulki (dla aromatu skraplamy sałatę jedynie sokiem z cytryny gdyż całość dania jest bardzo aromatyczna )

  4. no i na koniec boski deser : mango na ryżu z mlekiem kokosowym :

    ryż możemy sobie ugotować wcześnie i zostawić na sitku
    świeże mango też możemy pokroić wcześniej i wstawić do lodòwki

    przygotowujemy sos na bazie mleko kokosowego i cukru

    do garnuszka wlewamy mleko kokosowe,delikatnie gotujemy z cukrem ok 10 min do uzyskania delikatnie kleistej konsystencji,dodajemy ryż I jeszcze chwilę gotujemy aż mleko kokosowe lekko odparuje
    podajemy od razu udekorowane świeżym mango

  5. polecam wszystkim tà mega ucztė na długà biesiadę ;-)

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń