Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Składniki
Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut.
Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut.
Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 10 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.