Udka z kurczaka w musztardowej marynacie to danie, które łączy w sobie wyrazistość smaków i prostotę przygotowania. Soczyste mięso kurczaka, obtoczone w aromatycznej mieszance musztard i przypraw, pieczone do perfekcji, zyska wyjątkową głębię smaku dzięki dodatkowi czosnku i słodkiej papryki. To idealny wybór na rodzinny obiad lub elegancką kolację, który zadowoli każde podniebienie. Serwowane z ziemniakami i świeżą surówką, stanowi kompletny i pożywny posiłek, który z pewnością trafi na stałe do Twojego kulinarnego repertuaru.
Udka pieczone w musztardzie
Składniki
- 1 kg udek kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól
- Pieprz
Składniki
- 1 kg udek kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól
- Pieprz

Etapy przygotowania
1. Przygotowanie udek: • Udka myjemy i osuszamy. • Doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

2. Przygotowanie marynaty: • Do miski wlewamy oliwę z oliwek. • Dodajemy obie musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. • Wszystko dokładnie mieszamy, tworząc jednolitą marynatę.

3. Marynowanie i pieczenie: • Przygotowaną marynatą polewamy udka, tak aby były całkowicie nią pokryte. • Naczynie żaroodporne z udkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. • Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C, aż mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca.

4. Podanie: • Gotowe udka z kurczaka podajemy z ziemniakami oraz ulubioną surówką. 5. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 213

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 213

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850



Składniki
- 1 kg udek kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól
- Pieprz
1. Przygotowanie udek: • Udka myjemy i osuszamy. • Doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Przygotowanie marynaty: • Do miski wlewamy oliwę z oliwek. • Dodajemy obie musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. • Wszystko dokładnie mieszamy, tworząc jednolitą marynatę.
3. Marynowanie i pieczenie: • Przygotowaną marynatą polewamy udka, tak aby były całkowicie nią pokryte. • Naczynie żaroodporne z udkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. • Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C, aż mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca.
4. Podanie: • Gotowe udka z kurczaka podajemy z ziemniakami oraz ulubioną surówką. 5. Smacznego!
Smakowicie wyglądają, pycha :)
Pyszne udka!
Fajne!
Smakowite jedzonko.;)