Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka pieczone w śmietanie

Udka pieczone w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50093

Dodano:

Odsłon: 335

Nie lada rarytas, gdzie por w połączeniu ze śmietaną i…tak, tak! Kozim serem, nadaje daniu wyjątkowy aromat. Świeżości i zdecydowanego charakteru nadają zioła prowansalskie.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 sztuki pora (biała część)
  • 100 ml wody
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 80 g sera koziego z oliwkami
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka pieczone w śmietanie

Przygotowanie


  1. W wodzie rozpuszczamy ser, dodajemy zioła prowansalskie, posiekane pory. Dusimy przez kwadrans pod przykryciem.
    Wlewamy śmietanę, przez chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    W naczyniu żaroodpornym układamy udka, zalewamy sosem i zapiekamy 40 minut w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń