Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka w cydrze

Udka z kurczaka w cydrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2228

Dodano:

Odsłon: 144

łatwe i wyraziste danie robiące wrażenie na gościach ;-)

Składniki

  • filety z udek kurczaka - 600 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 8 ząbków
  • cydr - 500 ml
  • śmietana 18% - 200 ml
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z kurczaka w cydrze

Przygotowanie

  1. kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut

  2. w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się ładnie przyrumieni

  3. cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do zrumienionego kurczaka i smażymy, aż cebula ładnie się zeszkli

  4. teraz do rondla wlewamy cydr i gotujemy na średnim ogniu, aż cały płyn zredukuje się o połowę (kilkanaście minut)

  5. dodajemy musztardę i kurkumę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty

  6. do śmietany dodajemy 3-4 łyżki sosu, mieszamy, a potem całość przekładamy do rondla, gotujemy jeszcze 5 minut, próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, no i gotowe, podajemy z ryżem, posypane osiekaną natką pietruszki, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń