Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrniki to przepyszne, pulchne placuszki twarogowe, bardzo popularne we wschodniej Europie. Do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, jednak by placuszki wyszły zwarte, miękkie i nie rozpadały się na patelni, musisz poznać kilka ważnych zasad. Podany przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest gwarancją przepysznego smaku tych racuszków.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1377
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12721
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1377
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12721
Składniki
Pracę nad syrnikami zacznij od porządnego wyciśnięcia twarogu. Aby to zrobić, umieść durszlak lub sito na dużej misce, przykryj gazą złożoną z kilku warstw lub bawełnianą szmatką. Twarożek pokrusz, wyrzuć na szmatkę lub gazę, złóż brzegi materiału do środka i dobrze wyciśnij twarożek. Możesz nawet przycisnąć ser ciężkim garnkiem, by łatwiej wycisnąć serwatkę.
Przełóż ser do miski, dodaj jajko, kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Ilość kaszy manny będzie zależeć od rodzaju twarogu. Kieruj się konsystencją: gotowa masa twarogowa do serników powinna być sucha i dobrze zachowywać swój kształt, gdy ściskasz ją w dłoni. Dobrze wymieszaj masę serową i pozostaw na 15-20 minut, aby kasza manna napęczniała i wchłonęła nadmiar płynu.
Posyp blat lub stolnicę mąką, oddzielaj łyżką porcję masy i roluj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie przyciśnij kulki, by nadać serniczkom kształt. Aby racuszki były bardziej zwarte możesz włożyć je na 20 minut do lodówki przed smażeniem.
Na mocno rozgrzanej patelni układaj syrniki i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Syrniki podawaj gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym. Możesz także podać placuszki z jogurtem naturalnym i sezonowymi, świeżymi owocami lub konfiturą.