Do góry

Dania główne Przepis na:

Wareniki z pyrami

Wareniki z pyrami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2332 Ocena: 51881

Dodano:

Odsłon: 10517

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny.

Składniki

  • Farsz:
  • 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wareniki z pyrami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i mocno studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę.

    Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy przez praskę czosnek. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu.


    Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć).

    Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.


    Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń