Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiejskie jadło.

Wiejskie jadło.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2658 Ocena: 21154

Dodano:

Odsłon: 527

Z opowiadań mojej Babci Stefci z Bieszczad to ta potrawa była w ich domu przyrządzana bardzo często. Powodem tego było to że wszystkie składniki były pozyskiwane z gospodarstwa jakie mój dziadziu prowadził z Babcią.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Jabłka 1 kg
  • Cukier 1 łyżka
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Słonina pokrojona w kostkę 5 dag
  • Boczek pokrojony w kostkę 5 dag
  • Kaszanka 60 dag
  • Cebula biała 2 szt.
  • Sól do smaku
  • Smalec do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wiejskie jadło.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odsączyć i zaraz utłuc. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka poddusić w wodzie razem z sokiem z cytryny i cukrem. Słoninę, posiekaną cebulę i boczek podsmażyć na smalcu. Ziemniaki przetrzeć z jabłkami, dodać podsmażony boczek, słoninę i cebulę, trochę odłożyć do okraszenia potrawy. Kaszankę pokroić w plastry i podsmażyć na oleju z obu stron, uważając aby kaszanka się nie rozleciała. Przed podaniem potrawy okrasić odłożonym tłuszczem. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń