Wieprzowina z Tonkatsu
Składniki
- 400 g schabu wieprzowego
- 2 jajka
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- Sos:
- 1/3 szkl ketchupu
- 100 ml sosu sojowego (ciemnego)
- łyżka cukru
- Dodatkowo:
- ryż jaśminowy
- trawa cytrynowa
- grzyby mun
Składniki
- 400 g schabu wieprzowego
- 2 jajka
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- Sos:
- 1/3 szkl ketchupu
- 100 ml sosu sojowego (ciemnego)
- łyżka cukru
- Dodatkowo:
- ryż jaśminowy
- trawa cytrynowa
- grzyby mun

Etapy przygotowania
Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na paski około 2 cm. Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem. Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami mun.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3641
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3641



Składniki
- 400 g schabu wieprzowego
- 2 jajka
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- Sos:
- 1/3 szkl ketchupu
- 100 ml sosu sojowego (ciemnego)
- łyżka cukru
- Dodatkowo:
- ryż jaśminowy
- trawa cytrynowa
- grzyby mun
Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na paski około 2 cm. Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem. Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami mun.
No można się popłakać...w zapowiedzi wołowina,w przepisie wieprzowina. Nie mówiąc już o tym, że nic nowego, tylko schabowy pokrojony w paseczki...
Bardzo smaczne danie :-) jak również sos na bazie ciemnego sosu sojowego, który bardzo lubię / na co dzień używam słodki sos sojowy/. Kuchnia azjatycka niezależnie, czy jest to japońska, czy chińska charakteryzuje się właśnie tak podawanym mięsem jak Ty zaprezentowałeś :-), czyli małymi paseczkami, albo kawałeczkami - tak, żeby z łatwością można je było uchwycić w pałeczkach :-).