Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina z żętycą

Wieprzowina z żętycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2295 Ocena: 50588

Dodano:

Odsłon: 2618

Wertując przepisy na nową, obiadową inspirację trafiliśmy na to z pozoru dziwne danie. Nie myśląc, zaczęliśmy kopać i czytać na temat żętycy. Jest to serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego. Niestety my mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego, ale i tak niesamowite mięso wyszło. Delikatne i kruche.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 l wody
  • 1 l serwatki (w proszku patrz opis na opakowaniu)
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wieprzowina z żętycą

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na większe części jak do gulaszu.
    Gotujemy do miękkości w wodzie z posikaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 17 maja 2017 ajjj...przepyszna musi być taka wieprzowina ;-) kremowa i delikatna ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 maja 2017 o jasne, wygląda nieziemsko, jakoś jakbym nie wiedziałam to napisałabym to przez "rz" :DDDD, rozejrzę się za tą serwatką, o której rozmawialiśmy, buziaki siarczyste :***** Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń