Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina z ziemniakami

Wieprzowina z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2226 Ocena: 49190

Dodano:

Odsłon: 5978

Potrawa kuchni kaszubskiej.

Składniki

  • 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki)
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • sól ,pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wieprzowina z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Posiekaną natkę ,tymianek i lubczyk mieszamy z łyżką oliwy ,szczyptą pieprzu ,solą i obtaczamy w nich mięso. Wrzucamy na rozgrzany olej ,przyrumieniamy i przekładamy do rondla.
    Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do rondla z mięsem.
    Cebulę i czosnek siekamy ,szklimy ,oprószamy solą i dodajemy do całości. Dodajemy cukier i kilka łyżek wody zagotowujemy. Dusimy mięso na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 min).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 listopada 2014 Skąd wziąć takie patelnie typu "klapiszcze"?
Piszesz łyżka oliwy z oliwek a dalej olej, czy potrawa nie będzie zbyt oleista a tym samym tucząca?
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 17 listopada 2014 Pysznie, smacznie, pożywnie i naprawdę do syta. Świetna propozycja :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 16 listopada 2014 Bardzo lubę takie 2 w 1. Pysznie wygląda i myślę że wspaniele smakuje.

Udziec uruchom troszkę kucharską wyobrażnię. Nie krytykuj, lepiej nic nie pisz.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 15 listopada 2014 wygląda mega apetycznie i zapewne tak smakuje. zapisuje w książce i jak najszybciej przygotuje :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 listopada 2014 Lubię takie dania ,,jednogarnkowe", smaki i aromaty przenikają wzajemnie tworząc bardzo smaczną potrawę, czasami takie potrawy ,,duszę " pod przykryciem w piekarniku, a latem w ,,saganie" nad ogniskiem są również niepowtarzalne w smaku :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń