Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po wietnamsku - oryginalny, prosty przepis

Wołowina po wietnamsku - oryginalny, prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7686

Dodano:

Odsłon: 2315

Po długich miesiącach prób udało mi się dopracować do perfekcji przepis na chińskie w domowej wersji. Wołowina z warzywami w tej wersji smakuje na prawdę świetnie, w dodatku to szybkie i prosre danie

Składniki

  • 30 dag mięsa wołowego w kawałku
  • 1 łyżka pokrojonych grzybów mun
  • 200 dag świeżej fasolki szparagowej zielonej
  • 100 dag cukrowego groszku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm kawałek pora
  • szczypiorek
  • garść kiełków fasoli mung
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • Sos sojowy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • olej rzepakowy
  • Sól
  • pieprz
  • garsć orzeszków niesolonych (opcjonalnie)
  • ryż
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wołowina po wietnamsku - oryginalny, prosty przepis

Przygotowanie

  1. To danie typu stir fry, co oznacza, że robi się je bardzo szybko, więc wszystkie składniki powinno się przygotować tuż przed gotowaniem.

  2. Grzyby mun zalewamy małą ilością gorącej wody - woda powinna przykryć grzyby i odstawiamy, żeby zmiękły.

  3. Mięso wołowe oczyszczamy z błon i kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miski i podlewamy sosem sojowym. Sos powinien pokryć wszystkie kawałki, mieszamy i odstawiamy.

  4. Połowę papryczki chili kroimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir obieramy ze skórki (świetnie się to robi za pomocą małej łyżeczki), i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasteki. Por kroimy w cienkie paseczki, szczypiorek nie bardzo drobno. Tak pokrojone warzywa przekładamy na talerzyk.

  5. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu klonowego, 1 łyżeczkę sosu sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu ostrygowego.

  6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wysokiej temperaturze pokrojone paski wołowiny z obu stron. Mięso smażymy partiami, żeby się nie dusiło a przysmażyło na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na talerz.

  7. Na tą samą patelnie dolewamy trochę oleju, rozgrzewamy i dodajemy najpierw imbir, po paru sekundach por, czosnek i chili. Smażymy dosłownie kilkanaście sekund żeby czosnek i por się nie spalił. Następnie wrzucamy grzyby mun wraz wodą w której sie moczyły, fasolkę szparagową i groszek. Gdy woda wyparuje a fasola z groszkiem zaczną się podsmażać zalewamy wszystko przygotowanym sosem. Na koniec dodajemy mięso i mieszamy, żeby wszystko okleił sos. Wyłączamy ogień i dosypujemy garść kiełków fasoli mung i pokrojony wcześniej szczypiorek.

  8. Opcjonalnie możemy posypać orzeszkami podsmażomi wcześniej na suchej patelni.

  9. Podajemy z ryżem, makaronem lub solo.

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń