Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po długich miesiącach prób udało mi się dopracować do perfekcji przepis na chińskie w domowej wersji. Wołowina z warzywami w tej wersji smakuje na prawdę świetnie, w dodatku to szybkie i prosre danie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4780
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 867
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9039
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4780
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 867
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9039
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1330
Składniki
To danie typu stir fry, co oznacza, że robi się je bardzo szybko, więc wszystkie składniki powinno się przygotować tuż przed gotowaniem.
Grzyby mun zalewamy małą ilością gorącej wody - woda powinna przykryć grzyby i odstawiamy, żeby zmiękły.
Mięso wołowe oczyszczamy z błon i kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miski i podlewamy sosem sojowym. Sos powinien pokryć wszystkie kawałki, mieszamy i odstawiamy.
Połowę papryczki chili kroimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir obieramy ze skórki (świetnie się to robi za pomocą małej łyżeczki), i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasteki. Por kroimy w cienkie paseczki, szczypiorek nie bardzo drobno. Tak pokrojone warzywa przekładamy na talerzyk.
W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu klonowego, 1 łyżeczkę sosu sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu ostrygowego.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wysokiej temperaturze pokrojone paski wołowiny z obu stron. Mięso smażymy partiami, żeby się nie dusiło a przysmażyło na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnie dolewamy trochę oleju, rozgrzewamy i dodajemy najpierw imbir, po paru sekundach por, czosnek i chili. Smażymy dosłownie kilkanaście sekund żeby czosnek i por się nie spalił. Następnie wrzucamy grzyby mun wraz wodą w której sie moczyły, fasolkę szparagową i groszek. Gdy woda wyparuje a fasola z groszkiem zaczną się podsmażać zalewamy wszystko przygotowanym sosem. Na koniec dodajemy mięso i mieszamy, żeby wszystko okleił sos. Wyłączamy ogień i dosypujemy garść kiełków fasoli mung i pokrojony wcześniej szczypiorek.
Opcjonalnie możemy posypać orzeszkami podsmażomi wcześniej na suchej patelni.
Podajemy z ryżem, makaronem lub solo.
Smacznego :)