Rewelacyjny gulasz wołowy z pomidorami, oliwkami i ziołami prowansalskimi. Sycące danie jednogarnkowe, może być serwowane z różnymi dodatkami.
Wołowina z oliwkami
Składniki
- 60 dkg mięsa wołowego gulaszowego
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- szklanka bulionu wołowego
- garśc oliwek zielonych
- garsc oliwek czarnych
- 3 pomidory
- kieliszek miodu pitnego
- SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
- Natka pietruszki
- łyżka mąki
Składniki
- 60 dkg mięsa wołowego gulaszowego
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- szklanka bulionu wołowego
- garśc oliwek zielonych
- garsc oliwek czarnych
- 3 pomidory
- kieliszek miodu pitnego
- SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
- Natka pietruszki
- łyżka mąki

Etapy przygotowania
Boczek kroimy w paski, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę i chwilę dusimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso zrumieni się wlewamy bulion i chwilę dusimy, a następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą, dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 godziny). Pod koniec dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone na połówki, miód pitny i pieprz. Dusimy jeszcze około 15 minut, by smaki się wymieszały. Na końcu dokładamy posiekaną natkę. Gulasz można podawać z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 145
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 145



Składniki
- 60 dkg mięsa wołowego gulaszowego
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- szklanka bulionu wołowego
- garśc oliwek zielonych
- garsc oliwek czarnych
- 3 pomidory
- kieliszek miodu pitnego
- SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
- Natka pietruszki
- łyżka mąki
Boczek kroimy w paski, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę i chwilę dusimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso zrumieni się wlewamy bulion i chwilę dusimy, a następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą, dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 godziny). Pod koniec dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone na połówki, miód pitny i pieprz. Dusimy jeszcze około 15 minut, by smaki się wymieszały. Na końcu dokładamy posiekaną natkę. Gulasz można podawać z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.
Można dodać wytrawne wino, lub po prostu pominąć ten składnik zupełnie.
Super przepis, jak wszystkie Twoje przepisy:-), ale mam pytanie, co można dodać zamiast miodu pitnego?
Na samą myśl leci mi ślinka,na pewno spróbuję bo uwielbiam wołowinę.Do ulubionych!!
A ja dziś bez obiadu i kolacji a tu taki gulasz - poezja. Ugotuję na niedzielny obiadek :) Pozdrawiam
Koniecznie muszę wypróbować taki "śródziemnomorski" gulasz :)