Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj zapiekane naleśniki z rewelacyjnym farszem na bazie ryżu i mięsa mielonego. Gdy tylko postawisz na stole tę zapiekankę, cała rodzina zbiegnie się do stołu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Składniki
Naleśniki zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp mąkę do miski, dodaj jajka, wodę i sól. Wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj roztopione masło lub olej i zmiksuj wszystko razem. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni. Gdy spód naleśnika będzie ładnie zarumieniony i ścięty, przewróć go na drugą stronę.
Ugotuj ryż. Cebulę pokrój na drobną kosteczkę i podsmaż na odrobinie masła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś wszystko do zarumienienia. Kolejno dodaj na patelnię mięso mielone i dopraw je solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną oraz majerankiem. Dodaj ketchup i koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
Do podsmażonego na patelni mięsa, dodaj ugotowany ryż i serek topiony w drobnych kawałkach. Całość wymieszaj.
Na każdego naleśnika wyłóż porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Zawiń w rulonik, wkładając wolne brzegi do środka, by naleśnik się nie otworzył. Naleśniki ciasno ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu serem żółtym. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut, aż do roztopienia i zarumienienia się sera.