Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami

Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2674

Dodano:

Odsłon: 1950

Naleśniki można podać na słodko, słono lub faszerowane nadzieniem i zapieczone – tak jak te. Podczas przyrządzania potrawy w kuchni unoszą się tak wspaniałe aromaty, że nie możemy doczekać się aż potrawa będzie gotowa. Danie jest bardzo sycące. Farsz możemy komponować według własnego smaku.

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • Mąka - 1,5 szkl.
  • Mleko - 1 szkl.
  • Woda gazowana - 3/4 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Olej - 2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz - szczypta
  • NADZIENIE:
  • Mięso wieprzowe - (np. szynki) 300 g
  • Czerwona papryka - 1/2 szt.
  • Szpinak - świeży - garść
  • Cebula - duża - 1 szt.
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Pomidory z puszki - krojone - 1 puszka
  • Olej - 2 łyżki
  • Mozzarella - 2 kulki
  • Ser żółty - 100 g
  • Sól, pieprz - do smaku
  • SOS:
  • Pomidory z puszki - krojone - 1 puszka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Sól, pieprz - do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami

Przygotowanie

  1. Naleśniki

    W misce mieszamy mąkę, kurkumę, sól, pieprz, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Dolewamy mleko, olej, wodę gazowaną i wbijamy jajka. Całość dokładnie miksujemy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy wody. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy naleśniki.

  2. Farsz

    Mięso kroimy na cienkie paseczki. Paprykę, cukinię, czosnek, cebulę - w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i umyty szpinak. Chwilę smażymy mieszając i dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy 10 min, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Sos

    W czasie gdy nadzienie się dusi przygotowujemy sos - do garnka wlewamy pomidory z puszki, dosypujemy sól, pieprz do smaku oraz zioła. Dusimy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

  4. Mozzarellę i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, posypujemy mozzarellą i serem żółtym, rolujemy. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem i posypujemy pozostałym serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy 20 min. w 200 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń