Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane polędwiczki

Zapiekane polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 12144

Dodano:

Odsłon: 2595

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z warzywami w ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mini marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • Pieprz
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekane polędwiczki

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  2. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.

  3. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.

  4. 4. Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.

  5. 5. Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.

  6. 6. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    7. Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

  7. 8. Gotowe.

    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń