Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka dla wielbicieli brokuł :) Prosta, dość szybka, przyrządzona zgodnie z zasadami diety doktora Dukana(F II, P+W)
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do pieczarek. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy ją na patelnię. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, majerankiem i tymiankiem. Podduszamy, aż składniki będą pół miękkie. Doprawiamy białym pieprzem.
W międzyczasie dzielimy brokuła na mniejsze części a marchewkę kroimy w plasterki. Podgotowujemy warzywa przez chwilę z dodatkiem wegety, aż będą pół miękkie.
Mięso z pieczarkami i cebulką przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i rozkładamy równomiernie na mięsie(jeśli mamy zwykłego pomidora, kroimy go w plastry i również układamy na mięsie). Brokuły z marchewką odcedzamy i układamy jako kolejną warstwę zapiekanki.
Jajka rozbijamy, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy wszystko ze sobą. Polewamy jajkami z jogurtem zapiekankę, starając się równomiernie rozprowadzić polewę.
Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20 minut. W wersji nie dietetycznej polecam posypać zapiekankę na koniec pieczenia startym serem :) Smacznego!